http://www.macmillan.org.uk |
Wykonanie przezskórnej endoskopowej gastrostomii, powinno odbywać się w warunkach bloku operacyjnego, z zachowaniem wszelkich procedur sanitarno-epidemiologicznych. Dziecko jest znieczulane ogólnie, a nad jego stanem czuwa zespół anestezjologiczny. Najczęściej zakłada się PEG metodą „pociągania”, wybierając rurkę stomijną o szerokim świetle. Zapobiega to zatykaniu się PEG-a.
Przebieg zabiegu jest następujący:
1. Operator wprowadza gastroskop przez przełyk do żołądka dziecka i dokonuje prześwietlenia ściany powłok brzucha.
2. Po wybraniu najodpowiedniejszego miejsca na gastrostomię, lekarz wprowadza przez skórę specjalną igłę – kaniulę – w wyznaczone miejsce, do żołądka.
3. Przez igłę wprowadzany jest do żołądka prowadnik lub nić chirurgiczna, którego końcówkę następnie chwyta specjalny instrument gastroskopu, sterowany przez lekarza.
4. Następnie gastroskop i uchwycony prowadnik, są wysuwane przez lekarza, z przewodu pokarmowego przez jamę ustną.
5. Do prowadnika zaczepia się specjalną rurkę gastrostomijną i taką konstrukcję, wprowadza się z powrotem do żołądka przy użyciu gastroskopu.
6. Rurka zostaje wydobyta na zewnątrz, przez powłoki brzuszne, a w żołądku pozostaje jej część z silikonowym pierścieniem, zapobiegającym wysunięciu rurki.
7. Następnie usuwa się prowadnik i gastroskop oraz pod zewnętrzną płytką mocującą PEG-a umieszcza podkład z gazy, przecięty w formie litery „Y”.
8. Na wykonaną gastrostomię, zakłada się opatrunek.
Istnieje też możliwość założenia PEG-a metodą bezpośredniego nakłucia lub „popychania” (metoda Seldingera). Nie są one jednak często wykorzystywane.
Film z zakładania PEGa >> tutaj
K...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz